bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

 

 

Grupul Tisa din Tismana, la TVR

Grupul folcloric Tisa din Tismana, secţia externă a Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, alături de mai multe ansambluri din ţară, va participa miercuri, 28 martie, la spectacolul de datini şi obiceiuri populare „Pe la noi de sărbători” cu ocazia Sărbătorilor de Paşti.

Spectacolul, produs de Niculina Merceanu, va fi înregistrat de postul de televiziune TVR1 şi va fi difuzat în preajma sărbătorilor pascale. Grupul Tisa a intrat în cel de-al patrulea an de existenţă sub oblăduirea profesoarei Maria Corlan Mischie care pregăteşte în prezent şi un grup de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani.

Cel mai mic membru al grupului este Ştefania Popescu, în vârstă de trei ani. Din programul oferit de Grupul Tisa din Tismana la Bucureşti, amintim: obiceiul înălbitului, o şezătoare la lumina lunii în jurul focului şi un recital de colinde pascale unice din zona Gorjului. Grupul Tisa are costume de peste 100 de ani vechime şi nu participă la nici un spectacol fără a nu încălţa opinci sau ciorapi de lână, iar în cazul cântării colindelor de Crăciun fetele îşi învăluie capul în broboade.

ANA-CONELIA ANDREI,

Cotidianul “Impact în Gorj”

 

INTERVIU CU DOAMNA MARIA CORLAN MISCHIE

 

Este o doamnă frumoasă şi foarte talentată care ştie să se facă apreciată şi plăcută de către cei din jur. Aceasta este Maria Corlan Mischie, iar în următoarele rânduri aflaţi cate ceva despre dânsa şi cariera dumneaei.

1. Ce înseamnă folclorul pentru dumneavoastră?

Folclorul pentru mine ? Înseamnă totul; e chiar viata mea, pentru că eu mă dedic intru-totul acestuia, punând suflet în tot ceea ce fac trăind şi simţind româneşte.

2. Dacă aţi putea să definiţi folclorul, ce fel de definiţii i-aţi da pentru ca toata lumea să înţeleagă ce este şi bineînţeles să ştie de ce folclorul este o tradiţie?

Specialiştii spun ca prin folclor înţelegem totalitatea creaţiilor populare  din cultura spirituală a unui popor. Eu aş spune mai pe înţelesul tuturor, căci hora satului, hramurile bisericeşti, toate obiceiurile de peste an, viaţa omului de la naştere pana la moarte acele minunate doine şi cântece create de omul simplu de la sat, toate acestea, şi nu numai, fac parte din folclor. Şi dacă e vorba de tradiţie pot spune că trebuie păstrată  cu sfinţire, nimic nu poate fi o nuntă ci întreg ritualul acesteia şi multe altele despre care vom vorbi mult mai mult cu o alta ocazie.

3. La ce vârstă aţi început sa cântaţi muzica populară?

De cântat am cântat de mică, dar am privit totul cu mai multă seriozitate după perioada adolescenţei când am înţeles eu mai bine cum stau lucrurile şi când mi-am dat seama de calităţile mele interpretative, eu ne având un sprijin în acest sens.

4. Când v-aţi hotărât să vă faceţi o carieră în muzica populară?

Nu m-am gândit să fac carieră din muzică, pur şi simplu mi-a plăcut să cânt şi mi-am dorit din tot sufletul să fac asta cât mai bine. Primii mei ani de serviciu, au fost într-o uzină, nicidecum ca interpret profesionist . Pentru mine acest drum a fost destul de anevoios şi a trebuit să muncesc mult. Eu fiind o fată de la ţară m-am confruntat cu toate problemele vieţii şi în special financiare, dar cu cât am muncit mai mult m-am simţit mai sigură pe mine şi nu am dat înapoi niciodată.

 

Din revista „Recreaţia mare” editată de GSI Tismana

Elev, Ion Vitejanu

GSI Tismana

---

 

 

 Restart toate  (situl general)

---

Scrieţi Şcolii Primare: liceu@tismana.eu 

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2007

Partener Grupul Şcolar Industrial Tismana